AMICA

ABANDONNEMENT, TOTAAL VERLIES, OPRUIMINGS-, LICHTINGS- EN VERNIETIGINGSKOSTEN, VERHAAL VAN DERDEN

 

Voorrangsclausules op goederenverzekering CN205 van de Belgische Vereniging van Transportverzekeraars v.z.w. dd. 19 december 1996

 

 

CLAUSULE ABANDONNEMENT

 

In afwijking van alle tegenstrijdige wettelijke en / of contractuele bepalingen, beschikken de verzekeraars over de keuze om het abandonnement dat hen wordt bericht al dan niet te aanvaarden.

Tegen deze beslissing van verzekeraars is geen hoger beroep mogelijk. In geval van niet-aanvaarding van het abandonnement zal de regeling van de averij geschieden in totaal verlies.

 

 

CLAUSULE TOTAAL VERLIES

 

Telkenmale de regeling van de averij in totaal verlies geschiedt ingevolge de niet-aanvaarding van het abandonnement door de verzekeraars, blijft de verzekerde eigenaar van de verzekerde goederen, waarvan de eventuele restwaarde hem verworven blijft.

 

 

CLAUSULE OPRUIMINGS-. LICHTINGS- EN VERNIETIGINGSKOSTEN

 

De opruimings-, lichtings- en vernietigingskosten zijn verder gedekt indien deze aangegaan zijn hetzij met akkoord van de verzekeraar, hetzij in uitvoering van een maatregel getroffen of bevolen door een bevoegde overheid, hetzij redelijkerwijze aangegaan door de verzekerde gezien de omstandigheden. De werkelijk gemaakte kosten zijn ten laste van de verzekeraars ten belope van een maximum van 25 % van de verzekerde waarde van de goederen in risico in excedent van de verzekerde waarden.

 

De beperking tot 25% van de verzekerde waarde geldt niet tot 2.000.000 BEF werkelijk gemaakte kosten.

 

Voor zover uitdrukkelijk overeengekomen, kunnen de limieten vermeld in bovenstaande alinea verhoogd worden, mits eventueel overeen te komen bijpremie.

 

 

CLAUSULE VERHAAL VAN DERDEN

 

De verzekering dekt noch de contractuele, noch de extra-contractuele aansprakelijkheid van de verzekerde als gevolg van verliezen en / of schade hoe dan ook veroorzaakt door de verzekerde goederen.

 

Nochtans, in geval van aangenomen abandonnement van de verzekerde goederen, zal de aansprakelijkheid van de verzekeraars voor ieder verlies en / of schade veroorzaakt door de geabandonneerde goederen, aanvangen vanaf het moment dat de eigendomsoverdracht van de goederen aan de verzekeraars plaats vond.